King Edward VII Estate: Midhurst Sanatorium

Following on from the post featuring Midhurst Sanatorium chapel, I wanted to look at the main Sanatorium building. It is one of the most important former sanatoria in England and one of the most attractive. Latterly the King Edward VII Hospital, it closed in 2006 and remained empty for some years after. The sanatorium building and chapel were listed Grade II* and the gardens registered, conferring a degree of protection for these important buildings and imposing restrictions on the re-use and redevelopment of the site. Nevertheless, by 2012 the condition of the buildings had deteriorated and the chapel was placed on the Heritage at Risk register. In 2015 work began on the redevelopment of the site, turning it into a luxury estate, by the developers City and Country.

hospitals083

A rather scratchy slide from June 1992 of the King Edward VII Hospital, as it then was.

As the name of the hospital implies, the origins of this sanatorium were closely linked with Edward VII. Having decided to fund the erection of a sanatorium in England for patients suffering from tuberculosis, in 1901, the year that he acceded to the throne, the king appointed an advisory committee comprising some of the leading medical men of the day to ensure that it should be of the most up-to-date design. There were six men on the committee: Sir William Broadbent Bt KCVO; Sir Richard Douglas Powell Bt KCVO; Sir Francis Laking KCVO; Sir Felix Semon; Sir Hermann Weber; and Dr C. Theodore Williams. In February 1902 the committee announced in the medical press of Europe and America that a competition was to be held for an essay and plans for the erection of the sanatorium. There was no restriction as to the nationality of the entrants, and they might be either from medical men or jointly from a medic and an architect (but not just from architects). The sanatorium was to provide for 100 patients, equally divided between the sexes, of which 88 beds were to be for the ‘necessitous classes’ the remaining 12 set aside for the well-to-do. All the accommodation was to be comfortable, with a single room for each patient, though with ‘superior arrangements’ being made for the wealthy patients. The building was to have the latest sanitary fittings and have facilities for scientific research. Entries were to be anonymous, but have a motto to distinguish them. The king was to provide £800 in prize money, awarding £500 for the best entry, then £200 and £100 for second and third place.

Screen Shot 2016-01-24 at 14.20.21

Arthur Latham deposited this bound edition of his prize-winning entry in the library of the Royal College of Physicians. It has been digitised by the internet archive

There were 180 entries, and the winners were announced in August 1902. The top prize went to Dr Arthur Latham of London and William West, architect, also from London (motto – ‘Give him air, he’ll straight be well’). Second prize went to Dr F. J. Wethered with Messrs Law and Allen, architects, also all from London (motto – ‘If preventable, why not prevented?’), and third prize to Dr E. C. Morland with Mr G. Morland, architect, both of Croydon (motto – ‘Vis Medicatrix naturae’, roughly ‘the healing power of nature’, a motto associated with the nature cure movement).  On the architectural side, these were not well-known names. There were four honourable mentions, amongst whom were some better-known architects: Dr P. S. Hichens of Northampton submitted his essay in association with the architect Robert Weir Schultz, and Dr Jane Walker with Smith & Brewer. The only non-English entrant that featured in this list was the celebrated Dr Karl Turban of Davos whose architect was J. Gros. The final honourable mention went to Dr J. P. Wills of Bexhill, with Mr Wills, architect, London.

In the mean time the site had been chosen, at Midhurst in Sussex (now West Sussex). But the commission to design the new sanatorium did not go to Latham’s little-known architect William West, but to H. Percy Adams, presumably considered a safer pair of hands as he was already a well-experienced hospital architect. Since 1898 Charles Holden had been in Adams’ practice, and the final design for Midhurst Sanatorium bears the hallmarks of Holden’s characteristic style.

hospitals088

Aerial perspective of the ‘King’s Sanatorium’ as designed by H. Percy Adams and Charles Holden in 1902, published in Academy Architecture, 1903

To assist them in drawing up the design Adams and Holden had the benefit of Latham and West’s essay and plans, but they also visited sanatoria in Germany and Switzerland – Edward VII had been particularly impressed by the sanatorium at Falkenstein in Germany. The aerial perspective above shows the arrangement of the building. The patients were to occupy the shallow-V-shaped range to the right, which faced south, behind which was a U-plan administration block. These two ranges were linked by a central corridor. The admin block contained suites of offices, the committee room and service rooms, as well as an operating theatre, X-ray and casualty rooms, laboratories, a medical library, and the patients’ dining hall.

Screen Shot 2016-01-24 at 14.52.33

Plan from Latham and West’s essay. Their preferred scheme was to provide separate blocks for the wealthy and necessitous patients, this plan being the block for the more wealthy patients. 

Screen Shot 2016-01-24 at 14.53.50

This was Latham & West’s alternative plan, which housed the wealthy and necessitous in one building. Both plans have elements in common with the designs drawn up by Adams & Holden.

Edward VII retained his interest in the progress of the sanatorium, laying the foundation stone on 3 November 1903. Delays in construction, in part over the water supply, caused the king some vexation, but it was finally opened on 13 June 1906.

hospitals086

The main front of the sanatorium, photographed in June 1992

The patients’ wing to the south was symmetrically arranged with a taller central block of three storeys. The ground floor breaks forward, its flat roof providing a terrace for the rooms on the first floor. Within were two spacious recreation rooms on the ground floor, one either side of the central corridor which marked the division of the sexes (males on the west, females on the east side). There were also hydro-therapy rooms flanking the garden entrance. Each patient had a separate room, as the original competition rules had required.

Midhurst Screenshot

Photograph of the sanatorium taken c.1950. (Image kindly supplied by W. Parker.)

The rooms faced south and opened on to a terrace or balcony. Bathrooms and WCs were provided in sanitary towers to the north of the patients’ corridor that ran along the back of their rooms and at the far ends of the building. The wealthier or higher class patients had slightly larger rooms with private balconies situated in the central range, while the lower-class patients occupied the wings.

hospitals085

Detail of the central gabled bay, June 1992

hospitals089

One of the stone alcoves on the south front, which provided a secluded shelter

The furnishings and fittings combined hygienic and aesthetic requirements. Washable wallpaper was used in the patients’ bedrooms, an early use of this new product in England, and the floors were of wood blocks. Moulmein teak was used for the staircases which was less susceptible to fire than other, coarser grained wood. The dining-hall and kitchen walls were lined with Doulton’s Carrara tiles.

Midhurst aerial scr

Postcard with aerial view of the sanatorium. (Image kindly supplied by W. Parker.)

A formal garden was designed for the area to the south of the main building by the horticulturalist Gertrude Jekyll. Her layout, of gardens built on terraces on several levels, with buttressed stone walls separating one level from another, follows closely the scheme indicated by Adams in his perspective drawing. Lawns and flower beds were laid out on the terraces, and various shrubs, flowers and aromatic herbs were planted, many supplied personally by Jekyll. She also designed small gardens to fill the spaces between the administration block and the patients’ wings, again following closely Adams’ original designs. The work was carried out under Jekyll’s direction by two gardeners aided by some of the patients.

Sources
A. Latham The Prize Essay on the erection of a sanatorium for tuberculosis… 1903
Academy Architecture, 1903, ii, pp.116-9
F. Allibone, typescript notes to collection of drawings by Adams, Holden & Pearson in RIBA Drawings Collection
The Builder, 23 May 1903, pp.531-2; 22 April 1905, pp.440; 23 June 1906, p.707
Building News, 27 May 1904, p.761
Kelly’s Directory of Sussex 1934, 1934, p.243
S. E. Large, King Edward VII Hospital Midhurst 1901-1986, 1986
I. Nairn & N. Pevsner, The Buildings of England: Sussex, 1965

see also urbexer’s exploration of the site from 2012 on 28dayslater

A mysterious coded message from Midhurst Sanatorium

hospitals182Recently I bought this post-card of the chapel at the King Edward VII Sanatorium, Midhurst, and was both surprised and puzzled to find what I assume to be a coded message on the back. The postmark is Aldershot, 7 August 1912, another puzzle as it suggests that the postcard was not sent from the hospital. If anyone has any idea how to translate the code I would be very grateful for any clues or explanations.

The puzzling message on a 1912 postcard to Miss Goddard of Ufton Green from ‘J’. A search in the census found a Georgina Goddard, born about 1887, who grew up on her Grandfather’s farm at Ufton in Berkshire and was living at the farm with her parents in 1911.

I had no idea about the message when I bought the card, it was the photograph of the chapel that I was interested in. The former Midhurst Sanatorium is one of the finest examples of this type of hospital. It was designed by H. Percy Adams and Charles Holden and was opened by Edward VII in 1906. The King had founded, and funded, the sanatorium which was for paying patients suffering from tuberculosis not wealthy enough to seek treatment abroad. Edward VII had been impressed with sanatoria on the Continent and their open air regimes.

hospitals092

Not the best snap, but it gives an idea of the unusual V-shaped plan which created two naves stretching out from a central chancel under the squat tower. At the centre is an open-air pulpit – seen more clearly in the photograph below.

In 1901 the King formed an advisory committee comprising eminent physicians and authorities on the treatment of tuberculosis. It was decided to hold a competition, not for the design of a sanatoria, but for an essay on the subject, and was aimed at members of the medical profession as much as, or even rather than architects. The competition was won by Dr Arthur Latham and the architect William West of London, Robert Weir Schultz gained an honourable mention, but the commission went to H. Percy Adams. Adams was able to consult the winning entry before drawing up his plans and also visited several sanatoria in Germany and Switzerland.

hospitals081

Open-air pulpit at the Midhurst Sanatorium chapel, from which the chaplain could address a garden congregation. The arcade in front of the arched windows lighting the nave provided shade or shelter, as the windows originally were unglazed. 

hospitals091

Looking across from one arcade to the other. The main sanatorium building can just be glimpsed to the right of the photograph.

hospitals082

Looking down one of the arcades

hospitals093

The entrance to the west nave, off-set from the nave behind. It has a commanding and solid presence, faced in stone with a chequerboard band below the parapet.

The idea of designing an open-air chapel did not come from Adams and Holden, it had been suggested by the Advisory Committee, but without any clear indication of what form it should take. The twin naves Adams and Holden designed allowed for the division of men from women, and the V-shaped or half-butterfly plan is common to sanatoria and some country houses as it produced a sun-trap.

hospitals079

The tall arched openings leading out to the arcade were originally unglazed and open to the elements, so that even while attending a chapel service patients could continue their open-air regime. The glazing was added in 1957 designed by Brian Poulter, the hospital’s consulting architect.

In an open-air chapel, heating was important and here a system of under-floor heating was provided. It comprised steam pipes which warmed the stone floor, and was similar to that used at Eppendorf Hospital, Hamburg.

hospitals087

The chancel is octagonal and domed, the pulpit, lectern and altar have carved teak and inlaid ebony detailing.  

hospitals078

Another view of the chancel. The walls of Bath stone are finely jointed ashlar and the floor is of York stone.

Sir John Brickwood, brewer of Portsmouth, provided the £25,000 to build the chapel, which opened at the same time as the hospital in 1906. His wife, Lady Jessie Brickwood, embroidered an intricate altar cloth that had a central figure of Christ flanked by the emblems of the four evangelists set against scrolling foliage. (There is a picture of the altar with its altar cloth on Brickwoods.co.uk, with much more information on the family)

hospitals090

The rear of the chapel. Although the later extension to the right detracts a little from the impact of this elevation, the tower is still impressive with its graded stripes and patterns in the brickwork and the boldness of its composition, suggestive of the talents of Charles Holden.

Sources

RCHME Report on King Edward VII Hospital, NBR No. 101270, written by H. Richardson and C. Thom November 1992, for which the following sources were used:  Academy Architecture, 1903, ii, 116-9:  Allibone, F, typescript notes to collection of drawings by Adams, Holden & Pearson in RIBA Drawings Collection: The Builder, 23 May 1903, 531-2; 22 April 1905, 440; 23 June 1906, 707: Building News, 27 May 1904, 761: Kelly’s Directory of Sussex 1934, 1934, 243: Large, S E, 1986. King Edward VII Hospital Midhurst 1901-1986: Nairn, I & Pevsner, N, 1965. The Buildings of England: Sussex: Recent English Ecclesiastical Architecture, 2nd ed, 212-6