Ayr District Asylum, William Railton’s unbuilt design

IMG_0167

Detail of William Railton’s proposed elevation for the Ayr District Asylum

A competition was held for the design of Ayr District Asylum in 1864. The commission was awarded to Edwards & Robertson of Dundee early the following year, their plans having been judged ‘most preferable’ (see Ailsa Hospital, on the Ayrshire and Arran page). There were seven competitors, and the runners up were each awarded £25. These included Peddie and Kinnear, whose plans are in the National Monument Record of Scotland, Murdoch and McDermott of Ayr, and William Railton, of Kilmarnock. [1]

Railton’s plans are dated 31 December 1864. William Railton was an architect and engineer who also designed Kilmarnock Infirmary and the Cunninghame Combination Poorhouse (later Ravenspark Hospital), neither of which has survived. He was born in Glasgow but moved to Kilmarnock at a young age, and married Isabella Railton of Carlisle in 1859. He is not the William Railton who designed Nelson’s Column in Trafalgar Square. [2] Although the plans for Ayr District Asylum were unexecuted they are interesting by way of comparison with Edwards and Robertson’s plans and as an example of the type of accommodation that was generally provided for ‘pauper lunatics’ in the mid-nineteenth century.

IMG_0166

Elevations

The two-storey range in the foreground with its slender tower rising above the main entrance, was to contain rooms for visitors and new inmates and the apartment of the medical superintendent (on the left with a separate front door). This range sits in front of the main asylum complex which is contained within a walled enclosure. The long three-storey block designed to house the patients is almost devoid of ornament.

IMG_0149 (1)

Ground-floor plan

The design provided accommodation for 204 patients in the first instance, with the potential to extend later as funds permitted. The patients were simply divided by gender, males on one side, females on the other, with equal numbers of each. On the female side was the wash-house and on the male side were workshops. A small dead house was located next to the workshops off the airing yard of the male infirmary wing.

IMG_0153Detail of the central portion of the complex with the administration block at the front (bottom of the plan), 

At the heart of the complex on the ground floor was the kitchen, although the dining hall was on the floor above. (On the winning design by Edwards and Robertson the dining hall and kitchen were both on the ground floor.) Here were also rooms for the officers of the asylum, a dispensary, rather a large waiting room, and assorted store rooms.

IMG_0154

Detail showing ground floor male side

The plan was a little old-fashioned for its date, the day rooms lack bay windows and the provisions of baths is distinctly miserly, which might explain why Railton failed to win the competition.

IMG_0140

First-floor plan

The first floor has a similar arrangement of single rooms off a broad corridor at the end of which is a rectangular day room, a further day room occupies the space over the wing for infirm cases. Staff accommodation occupies a central position and there are dormitories over the wash-house and workshops. Rather than for staff these are more likely to be for patients whose condition rendered them fit for work.

IMG_0144Detail showing the Dining Hall at the heart of the asylum. To the front is the entrance or administrative block, with the medical superintendent’s house on the left. 

IMG_0160

Second-floor plan.

On the top floor were dormitories: four large rooms containing from twelve beds to fifteen beds. Just one bath again, and two water-closets.

IMG_0174

Block plan of the main building range

The block plan shows how the accommodation was arranged. The airing yards allowed the patients to be segregated while taking exercise out of doors, and had access to the gardens around three sides of the building, shown laid out with some formality. [3] The medical superintendent has his own private garden, and there appears to be a separate garden in the corresponding position on the other side of the administration block, perhaps also for staff. What is not shown from this detail, is that the admin block faces north-west, the patients’ wings being orientated on a roughly west-east axis, with the single rooms on the north side and the corridors facing southwards.

Notes

  1. Railton’s plans are currently in my possession: Plans by Edwards and Robertson are deposited in the Scottish National Archives, RHP34893: Peddie and Kinnear’s plans are at RCAHMS, National Monuments Record of Scotland, ref: DPM 1860/89/1: Glasgow Herald, 20 Feb 1865, p.5
  2. Nelson’s Column was designed by the London architect William Railton in 1839. The two Williams may have been related, perhaps by marriage, Isabella Railton who married the Kilmarnock William, could have been a cousin of either. Isaac Railton, father of the London architect, was from Throstle Hall, Caldbeck, Cumberland.
  3. Sarah Rutherford is the leading expert on the landscaping of asylums, see for example Landscapes for the Mind and Body

 

About Harriet Richardson

I am an architectural historian, working on the Survey of London at the Bartlett School of Architecture, UCL. I have worked on surveys of hospital architecture in Scotland and England.
This entry was posted in asylum, mental hospital, Scottish Hospitals and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s